Türk Eğitim-Sen’den Eski Esenlik Genel Müdür Veysel Tay’a Sert Tepki

“Şiddeti Öven Zihniyete Yargı Önünde Hesap Soracağız”
Malatya’da eğitim camiası, Esenlik Şirketi Eski Genel Müdürü Veysel Tay’ın sosyal medya üzerinden yaptığı iddia edilen skandal paylaşıma kilitlendi. Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Fevzi Şahin, eğitim kurumunda yaşanan silahlı saldırıyı meşrulaştıran ve şiddet mağduru öğretmeni hedef alan ifadelere karşı sert bir basın açıklaması yayımlayarak hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.
Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Fevzi Şahin, son günlerde eğitim camiasını derinden yaralayan şiddet olaylarına ilişkin çarpıcı bir değerlendirmede bulundu. Şahin, Esenlik eski genel müdürlerinden Veysel Tay’ın kişisel WhatsApp hesabı üzerinden paylaştığı duruma sert tepki göstererek, söz konusu metni “suçu ve suçluyu övmenin, mağdur öğretmeni ise linç etmenin bir itirafnamesi” olarak nitelendirdi.
“Yargısız İnfaz Yapılıyor”
Sendika adına yapılan açıklamada, silahlı bir saldırganın masumlaştırılmaya çalışılmasına anlam verilemediği vurgulandı. Başkan Şahin, Tay’ın paylaşımında yer alan ifadelere yönelik eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:
“Elinde silahla bir eğitim kurumuna girip katliam yapan, yaşı ne olursa olsun bir saldırganı ‘çocuk’ diyerek kamuoyuna pazarlamak; diğer yandan katledilen, şehit edilen veya şiddete uğrayan bir öğretmene ‘haya yoksunu sözde eğitimci’ deme cüretini göstermek akıl tutulmasıdır. Bu ifadeleri kullananlara soruyoruz: Siz mahkeme misiniz, savcı mısınız? Olayı bizzat gördünüz mü, elinizdeki delil nedir? Ne yazık ki ortada bir cevap yok; yapılan tek şey sosyal medya üzerinden pervasızca yargısız infaz yapmaktır.”
TCK 214 Vurgusu: “Suça Ortak Oluyorsunuz”
Açıklamanın en dikkat çekici kısımlarından biri de söz konusu paylaşımın hukuki boyutuna dikkat çekilen bölüm oldu. Fevzi Şahin, saldırgan için kullanılan “Eline silah almaktan başka çıkış yolu bırakmadılar” şeklindeki ifadelerin son derece tehlikeli olduğunu belirtti.
Bu tarz söylemlerin cinayete azmettirmek ve şiddeti toplum nezdinde meşrulaştırmak anlamına geldiğinin altını çizen Şahin, “Yarın bir başka gözü dönmüş veli veya öğrenci, haksızlığa uğradığını iddia ederek bir öğretmene silah çektiğinde, o tetiği çeken el kadar bu mesajları yazanların da eli kanlanacaktır. Türk Ceza Kanunu’nun 214. maddesi son derece açıktır; bu yapılan, suç işlemeye alenen tahrik etmektir,” ifadelerini kullandı.
“Asıl Haya Yoksunluğu, Katili Aklamaktır”
Veysel Tay’ın paylaşımında geçen “haya yoksunu” tabirine de yanıt veren Şahin, gerçek haya kavramının ne anlama geldiğini şu sözlerle özetledi: “Haya; bir hiç uğruna hayatını kaybeden masum yavruların ve öğretmenlerin ardından konuşurken asgari bir utanma duygusuna sahip olmayı gerektirir. Bir katili aklamak adına koskoca eğitim camiasına iftira atmamak, hırslara ve egolara yenik düşmemek demektir.”
“O Şahıs Mağdur Değil, Katildir”
Saldırıyı gerçekleştiren kişinin hiçbir şekilde mağdur olarak lanse edilemeyeceğini, tam aksine bir “saldırgan” olduğunu belirten Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Şahin, açıklamalarını şu net mesajlarla tamamladı:
“Şehit edilen masum yavrularımız bu milletin ikbali ve istikbalidir. Hedef alınan öğretmenlerimiz ise ‘sözde’ değil; varlığını bu ülkenin geleceğine adamış, görevinin başında şehit düşmüş veya şiddete maruz kalmış onurlu kamu görevlileridir. Öğretmen düşmanlığı yapan herkes şunu çok iyi bilmelidir ki; bu ülkede öğretmene uzanan hiçbir dili ve eli affetmeyeceğiz. O iftiraları sahiplerine iade ediyoruz.”
Adli Süreç Başlıyor
Türk Eğitim-Sen Malatya Şubesi, yaşanan bu gelişmenin ardından Veysel Tay hakkında “suçu ve suçluyu övme” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarıyla resmi suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Sendika, öğretmene kalkan her elin karşısında duracaklarını belirterek, sürecin hem adli hem de idari yönden sonuna kadar takipçisi olacaklarını kamuoyuna ilan etti.

